Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Απο την δικοινοτική στην δικρατική

Από την εφημερίδα “Σημερινή”, 03 Ιουνίου 2008 Στήλη “ΕΙΡΗΣΘΩ“, του Λάζαρου Μαύρου
Γνωστός, ανέκαθεν, δεδηλωμένος ενάντια στη «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» (ΔΔΟ) ο γράφων. Με επιχειρήματα που παρέθεσε σε εκατοντάδες ενυπόγραφα άρθρα την τελευταία 30ετία. Δεν έτυχε αντεπιχειρημάτων ικανών να τον μεταπείσουν.
Η διαδρομή της 30ετίας και τα προϊόντα της, αντιθέτως, ενίσχυσαν την… ξεροκεφαλιά του. Ακόμη και σʼ εποχές απέραντα αξιοθρήνητης, «περιθωριακής μειοψηφίας»!
Τώρα όμως, ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ΔΔΟ, θα πρέπει δημοσίως να παραδεχθούν ότι ο ένας τουλάχιστον από τους τρεις όρους, η «Δικοινοτική» φυσιογνωμία της «ομοσπονδίας» «τους», πήρε ήδη επισήμως την άγουσα για το… νεκροταφείο: Τελετή έναρξης ενταφιασμού της «Δικοινοτικής», υπήρξε η Κοινή Δήλωση (Joint Statement) των κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ, της Παρασκευής 23ης Μαΐου 2008, 14.20 ώρα Κύπρου.
Η οποία, ορίζει, πλέον, ότι: Η λεγόμενη «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» δεν θα είναι κάποιος «Συνεταιρισμός των Δύο κοινοτήτων», αλλά ένας «Συνεταιρισμός των Δύο Συνιστώντων Κρατών» («στέιτς» - κράτη, πολιτείες).
Είναι σαφέστατο, στο γράμμα και στο πνεύμα της αμοιβαία αποδεκτής Κοινής Δήλωσης Ταλάτ - Χριστόφια, 23.5.08, ότι ο μέχρι τούδε γνωστός τίτλος της «επιδιωκόμενης λύσης ΔΔΟ», αγνώστου εισέτι περιεχομένου, στο δεύτερο από τα τρία συνθετικά του, το «Δικοινοτικό», απολακτίζει πλέον, ρητώς, τις… δύο κοινότητες και υιοθετεί τα δύο στέιτς (κράτη, πολιτείες).
«Αυτός ο συνεταιρισμός [εξηγεί χωρίς ασάφειες το Joint Statement της 23.5.08] θα είναι μια τ/κ συνιστώσα πολιτεία [στέιτ-κράτος] και μια ε/κ συνιστώσα πολιτεία [στέιτ-κράτος] οι οποίες θα έχουν ισότιμο καθεστώς».
Αποτελεί η Κοινή Δήλωση της 23/5/2008 τη μετάβαση, «μετεξέλιξη», από τις «Δύο Κοινότητες» στα «Δύο Κράτη». Αμοιβαία αποδεκτή από τους κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ. Υπό την αιγίδα του αντιπροσώπου του ΟΗΕ κ. Ταγέ Μπρουκ-Ζεριχούν, όστις και, ενώπιόν τους, ανέγνωσε αγγλιστί στα ΜΜΕ το ακριβές κείμενο του Joint Statement τους.
Από τη «Δικοινοτική», λοιπόν, στη «Δικρατική», ή «Διπολιτειακή».
Βέβαια τα «Δύο Συνιστώντα Κράτη» τα γέννησε το Σχέδιο Ανάν. Και, βέβαια, τα απέρριψε στις 24.4.04, με 76%, η μέχρι τότε ε/κ κοινότητα, που θεωρούσε εαυτήν ως… «κυρίαρχο λαό». Όμως, τώρα, όπως εκφώνησε την Κυριακή 1.6.08 ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος ΑΚΕΛ, κ. Ά. Κυπριανού -κι έχει δίκαιο 100%- έχουμε [αμιγώς] πολιτική Χριστόφια και ΟΥΔΕΝΟΣ άλλου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου