Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Κόντρα σ' όλους αυτούς



Κόντρα σ'όλους αυτούς που μας ήθελαν δούλους, άβουλα όντα, κόντρα σ' αυτούς που ήθελαν να ξεχάσουμε την ιστορία μας και να αρνηθούμε την Ελευθερία μας. Σ' όσους πίστεψαν πως ο Έλληνας πεθαίνει εύκολα.

"Οι Έλληνες είναι λαός ατίθασος. Για να τον κάνουμε να υπηρετήσει τα συμφέροντά μας πρέπει να του κτυπήσουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πολιτισμικά του αποθέματα, την Ιστορία, ώστε να πάψει να νιώθει περήφανος για τα επιτεύγματά το" Κίσιγκερ

Αυτό θέλουν να κάνουν. Αυτό ήθελα να κάνουν και στις 24 Απριλίου του 2004. Δεν το κατάφεραν. Δεν τους πέρασε. Οι Έλληνες έχουν βαθιά μέσα τους ριζωμένη την ελευθερία, την δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια. Και δεν μπορούν να τους την ξεριζώσουν.

Ανακοίνωση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος με αφορμή την επέτειο του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004

Το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Ο Κυπριακός λαός κλήθηκε το 2004, για πρώτη φορά μέσω ενός δημοψηφίσματος, να εκφράσει την άποψη του για ένα σχέδιο λύσης το οποίο υποβλήθηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Ο Κυπριακός Ελληνισμός, υπό την καθοδήγηση του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, απέρριψε το Σχέδιο Ανάν με το συντριπτικό ποσοστό 76%. Εξέφρασε έτσι με καθαρότητα και αποφασιστικότητα τη βούληση του να απορρίψει ένα διχοτομικό και απαράδεκτο σχέδιο που διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία. Και αποφάσισε να συνεχίσει τον αγώνα για μια λύση που να αποκαθιστά την ενότητα και ακεραιότητα της πατρίδας και του λαού μας.

Στο Δημοψήφισμα του 2004 ο Ελληνισμός της Κύπρου δεν απέρριψε τη λύση. Απέρριψε το συγκεκριμένο Σχέδιο. Και παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που επιδιώκουμε θα πρέπει να έχει το σωστό περιεχόμενο. Ένα περιεχόμενο που θα διασφαλίζει την επανένωση του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας. Ένα περιεχόμενο που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα περιεχόμενο χωρίς ρατσιστικές, διχοτομικές πρόνοιες, χωρίς εγγυήσεις ή επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας ή άλλων χωρών. Ένα περιεχόμενο που θα διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προόδου.


Η πολιτική που εφάρμοσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, πέτυχε την άμεση εμπλοκή για πρώτη φορά και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβούλιου Ασφαλείας, την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης - στην οποία εντάχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία μία βδομάδα μετά το Δημοψήφισμα – και, κυρίως, τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 που σε συνδυασμό με την επιστολή Γκαμπάρι έθεταν τις βάσεις για μια νέα διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο.

Η σημερινή επέτειος στέλνει ξανά το μήνυμα, εντός και εκτός Κύπρου, ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός έχει και το σθένος και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει να αγωνίζεται υπερασπιζόμενος το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου