--------------------------------------------------------------------------
Τέλος στις προσφυγές Ελληνοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η διευρυμένη σύνθεση του Δικαστηρίου, έκρινε πριν από μερικές ώρες, ότι όλες οι προσφυγές θα πρέπει πλέον να γίνονται στην Επιτροπή Αποζημιώσεων, η οποία, πρέπει να υπομιμνηστεί, δεν ανήκει στην λεγόμενη «ΤΔΒΚ» αλλά στην Τουρκία. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Επιτροπή δεν είναι παράνομη και ότι μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία.
Ουσιαστικά, προσφέρει στην Τουρκία την ευκαιρία να συμμορφωθεί, καθώς, μέσω της Επιτροπής, λαμβάνει γενικά μέτρα, σε σχέση με τις παραβιάσεις της. Από τώρα και στο εξής, όποιος Ελληνοκύπριος επιλέγει την νομική οδό, για διεκδίκηση των δικαίων και δικαιωμάτων του, θα πρέπει να προσφεύγει στην κατοχική δύναμη, και εάν αποδειχθεί ότι αυτή δεν μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία, τότε θα δικαιούται να προσφύγει στο ΕΔΑΔ. Θα ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια διαδικασία, όπως όταν κάποιος προσφεύγει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρέπει πρώτα να το κάνει μέσω των εσωτερικών ένδικων μέσων, δηλαδή των Δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ακολούθως, εάν κρίνει ότι η θεραπεία δεν ήταν αποτελεσματική, να προσφεύγει στο Στρασβούργο.
Η μεγάλη ανατροπή που καταγράφεται είναι το γεγονός πως ενώ η Τουρκία τόσα χρόνια απέφευγε να αναλάβει την ευθύνη της, τώρα όχι μόνο αναλαμβάνει ευθύνη αλλά αναλαμβάνει να προσφέρει και αποτελεσματική θεραπεία. Συνεπώς θα πρέπει τώρα να εξαντλήσουμε αυτό το εσωτερικό ένδικο μέσο. Πρέπει επίσης, να έχουμε υπόψη μας, ότι η όποια αποκατάσταση γίνεται είναι υπό τουρκική κατοχή.
Σε περίπτωση που κάποιος θεωρεί ότι δεν ήταν αποτελεσματική η θεραπεία, θα πρέπει να προσφεύγει στο Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο των κατεχομένων, το οποίο επίσης βάσει της απόφασης ανήκει στην Τουρκία και όχι στην «ΤΔΒΚ» και έπειτα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, να προσφεύγει στο ΕΔΑΔ.
Ερωτηθέντες σχετικά με το θέμα, οι δύο δικηγόροι που παρουσίασαν την υπόθεση Αχιλλέας Δημητριάδης και Κώστας Παρασκευά, εξήγησαν ότι δεν υπάρχει τρόπος να κριθεί εκ των προτέρων η αντικειμενικότητα και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα της Επιτροπής Αποζημιώσεων, από την στιγμή που κρίθηκε νόμιμη και αποτελεσματική, γιατί το σύστημα δεν παρέχει ελεγκτικό μηχανισμό. Αντιθέτως, θα διαφανεί με την πάροδο του χρόνου και την τριβή εάν δεν μπορεί τελικά να προσφέρει αποτελεσματικές θεραπείες.
Το ΕΔΑΔ στην απόφασή του δεν προτρέπει τους Ελληνοκυπρίους πάντως να προσφεύγουν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων. Απλά τους προσφέρει αυτή την επιλογή, ενώ αναφέρει ότι μπορούμε να περιμένουμε μέχρι την πολιτική επίλυση του Κυπριακού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου