Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

ΑΚΕΛ και πραξικόπημα...για όσα δεν μας λενε

Τα πιο κάτω είναι απόσπασματα απο το κέιμενο του Λάζαρου Σκαλιστή που γράφτηκε στις 12 Ιουλίου. Ο Λάζαρος Σκαλιστής αποκαλύπτει πράγματα και θαύματα για τον ρόλο της ηγεσίας του ΑΚΕΛ στις τραγικές για τον Κυπριακο Ελληνισμός εκείνες μέρες. Και τα γνώριζε πολύ καλα αφου διετέλεσε μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.... πηγή "Το κυπριακό Ποντίκι"Φύλλο 287

«...Θυμούμε πολύ καλά ότι το ΑΚΕΛ εμπόδιζε το δημοσιογραφικό του όργανο, την Χαραυγή, να μιλά και να γράφει για τους <μαύρους> Συνταγματάρχες, για να μην τους προκαλούν όπως έλεγε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαϊώαννου, και ο υπεύθυνος της Επαγρύπνισης Γιάννης Κατσουρίδης. Εκεί που έγραφε η Χαραυγη για τους πραξικοπηματίες της Ελλάδας, έπρεπε να ήταν αρκετά προσεχτική και παρόλες τις οδηγίες του καθοδηγιτικού πυρήνα του ΑΚΕΛ. Εξαιτίας της ύπαρξης γνήσιων Δημοκρατικών πατριωτικών συντακτών, παρέβαιναν τις εντολες και δημοσίυσαν κριτικές, αυστηρές για την Χούντα των Αθηνων και το ρόλο της στην Κύπρο...»


«...Στις συνεδρίες των οργάνων του ΑΚΕΛ τονίστηκε ότι πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα πρώτοι εμεις,τα στελέχοι στέλνωντας τα παιδία μας στο Εφεδρικό. Πρέπει να λεχθει ότι κανένα απο τα μέλη της Κεντρικης Επιτροπής του ΑΚΕΛ, εκτός ενός, έστειλε το γίο του στο Εφεδρικο. Πιστεύω ότι είναι ζήτημα ηθικής τάξης και όχι για τίποτε άλλο, εαν πώ ότι το μέλος της Κεντρικης του ΑΚΕΛ που έστειλε το γίο του στο εφεδρικό ήμουν εγω....»


«..Οταν ήρθε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος στην Κύπρο οι πρώτοι που πήγαν στη δεξίωση του στο προεδρικό ήταν η ηγεσία του ΑΚΕΛ ενώ αλλοι πολιτικοί παράγοντες αέφευγαν να πάρουν μέρος. Οταν εγίνοντο διαδηλώσεις από μέρους των ομάδων Λυσσαρίδη ενάντια στη Χούντα ο επαγρυπνητής του ΑΚΕΛ, μακαρίτης Κατσουρίδης απο μέρους της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, έδιδε οδηγίες να παν στελέχη της επαγρύπνησης, να διαλήσουν τη διαδήλωση γιατί είναι προβοκάτσια που στήνει ο γιατρός...»

"Το ΑΚΕΛ κατάγγελε και προειδοποιούσε για το επερχόμενο Πραξικόπημα, και ότι ήτο έτοιμο ν' αγωνιστεί με το λαό για την αποτροπή του. Αυτό το έκανε για το θεαθήναι, για τα μάτια του κόσμου. Στην πραγματικότητα δεν πίστευε ότι θα γίνει πραξικόπημα, εξ ου και δεν πήρε τα ανάλογα μέτρα, ούτε αγωνίστηκε ενάντια στο Πραξικόπημα. Πιάστηκε στον ύπνο και δεν ήξερε τι έκανε. Άλλο πράγμα είναι, ότι κάποιοι ασύνδετα και ανοργάνωτα, από το ΑΚΕΛ, αγωνίστηκαν με δική τους πρωτοβουλία ενάντια στο Πραξικόπημα."


"Είναι ηλίου φαεινότερο ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες της ηγεσίας του ΑΚΕΛ για το Πραξικόπημα και ότι δεν πρέπει να πραξικοπηματολογεί για μικροκομματικούς σκοπούς. Πρέπει να κάμει αυτοκριτική η ηγεσία του ΑΚΕΛ και να δει τις ευθύνες της για να αντλήσει διδάγματα. Μετά έγινε σε πέντε μέρες από το πραξικόπημα η Τουρκική εισβολή με τα γνωστά επακόλουθα που έφεραν στον τόπο μας.»


Λαζαρος Σκαλιστής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου