Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Χριστός Γεννάται Δοξάσατε!


«Χριστός γεννάται δοξάσατε. Χριστός εξ ουρανών' απαντήσατε. Χριστός επί γης' υψώθητε. Άσατε τω Κυρίω πάσα ή γη, και εν ευφροσύνη, ανυμνήσατε λαοί' ότι δεδόξασται»

25 Δεκεμβρίου σήμερα και γιορτάζουμε την γέννηση του Χριστού μας. Ο Χριστός ο οποίος αν και θεάνθρωπος γεννήθηκε ταπεινά, φτωχά σε μια φάτνη που τα μουλάρια και τα γαϊδούρια ζέσταιναν τον θεάνθρωπο Χριστό.
Αυτό στέλνει πολλά μηνύματα προς όλον τον κόσμο. Αλλά ειδικότερα στέλνει μηνύματα προς τους Χριστιανούς και προς τους ηγέτες της εκκλησιάς μας που όπως όλα σήμερα νοσούν νοσεί και η εκκλησία μας όχι η εκκλησία του Χριστού εννοώντας τους θεσμούς αλλά νοσεί η ηγεσία.
Σκοπός μου δεν είναι, Χριστουγενιάτικα, να κατηγορήσω την εκκλησιαστική ηγεσία αλλά πάντα θα ήταν καλό να κάνουμε και μια αυτοκριτική. Εξάλλου και μεις οι απλοί πιστοί είμαστε μέρος της εκκλησίας. Χωρίς πιστούς και Αγίους τους οποίους αυτή η εκκλησία βγάζει θα ήταν μάταιη η εκκλησία, η πίστη, οι εκκλησιαστικές παραδόσεις και η ιστορία της εκκλησίας.
Βέβαια για να ξεκαθαρίζουμε, όσον αφορά το τρίτο δεν εννοούμε την "κακή" ιστορική πλευρά της εκκλησίας, όσον αφορά διωγμούς κτλ, γιατί προσωπικά ΔΕΝ θεωρώ αυτήν την "ιστορία" ιστορία της Χριστιανικής εκκλησίας. Ας μην λησμονούν οι εχθροί της εκκλησίας ότι Χριστός ΔΕΝ σημαίνει διωγμούς, δεν σημαίνει θάνατος στους αλλόθρησκους και μίσος. Χριστός σημαίνει αγάπη προς τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτου θρησκείας, φυλής και χρώματος. Όσοι δεν τα έκαναν αυτά και ήταν μισαλλόδοξοι και φανατισμένοι λυπάμαι που θα το πω, αλλά δεν είχαν σχέση με τον Χριστό αλλά πιο πολύ με τον σατανά και το κακό.
Συνεχίζοντας στο θέμα μας, ο θεάνθρωπος Χριστός δεν είναι τυχαία που γεννιέται ταπεινά και που "φεύγει" το ίδιο στον σταυρό. Που για τους ανθρώπους φαίνεται πολύ υποτιμητικό αλλά για τα μάτια του Θεού ο ταπεινός και ο μετανοούντας είναι και ο δίκαιος και αυτός που σώζεται. Σώζεται όχι γιατί "τηρεί" κάποια πράγματα που η εκκλησία του "επιβάλλει" ή γιατί νηστεύει ή γιατί κάνει κάποια τυπικά πράγματα. Σώζεται γιατί ζει Χριστιανικά όπως ο Χριστός μας, μας έδειξε, μας απόδειξε, μας αγάπησε και γεννήθηκε για μας.
Ένας άνθρωπος που είναι φιλάνθρωπος, ξέρει να αγαπά και βάζει τον εαυτό του κάτω απ' όλους και όλους πάνω από αυτόν θα σωθεί γιατί θα είναι κοντά στον Χριστό από την πρώτη στιγμή της ζωής τους μέχρι την τελευταία.
Ένας άνθρωπος, όπως είπε και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, αν δεν πάει εκκλησία αλλά φιλοξενήσει έναν φτωχό στο σπίτι του κάνει το τραπέζι του "Αγία τράπεζα", κάνει τον άρτο και τον ποτό που του προσφέρει σώμα και αίμα Χριστού.
Αυτό πρέπει λοιπόν να κάνουν και οι εκκλησιαστικοί μας ηγέτες. Πρέπει να προσφέρουν παρά να έχουν, πρέπει να δίνουν αγάπη παρά να μιλούν για αγάπη, πρέπει κάποιοι να γίνουν του Χριστού παρά της τυπικής "εκκλησίας". Δεν λέω ότι εγώ προσωπικά κάνω όλα αυτά αλλά προσωπικά περίμενα πιο πολλά πράγματα απ' αυτούς τους ανθρώπους που εκπροσωπούν την εκκλησία μας.
Ο Θεός ας μας δώσει όλους φώτιση να γίνουμε καλύτερη και κάθε Χριστούγεννα ας γεννιέται ο πραγματικός Χριστός αλλά και κάθε μέρα. Επίσης, ας μην βλέπουμε συνέχεια τα σφάλματα των άλλων, αλλά πρώτα και μόνον τα δικά μας. Γιατί αν ο καθένας δει τα σφάλματα του και προσπαθεί να τα διορθώσει τότε η κοινωνία θα γίνει σίγουρα καλύτερη.
Ο νεογέννητος Χριστός μας ας φέρει υγεία, χαρά ειρήνη σε όλο τον κόσμο και Λευτεριά στην πονεμένη Κύπρο μας που για ακόμα μια χρονιά ζει Χριστούγεννα υπό κατοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου